Amaryllis (Hippeastrum) - Allesoverbloembollen (2024)

Amaryllis is familie van de Amaryllidaceae
De wetenschappelijke naam is Hippeastrum
Bloeiperiode: 6 tot 8 weken na planten
Bloemkleur: variaties van rood, roze tot wit, oranje, geel en meerkleurig

Toepassingen: potterie, in glas, in wax, in tuin

Amaryllis (Hippeastrum) - Allesoverbloembollen (2)Amaryllis (Hippeastrum) - Allesoverbloembollen (3)Amaryllis (Hippeastrum) - Allesoverbloembollen (4)Amaryllis (Hippeastrum) - Allesoverbloembollen (5)Amaryllis (Hippeastrum) - Allesoverbloembollen (6)
BolZontot 60 cmPotterieBloemsierkunst

NAAM EN HERKOMST AMARYLLIS

De wetenschappelijke naam van de Amaryllis is Hippeastrum. Er zijn ongeveer 70 tot 75 soorten en meer dan 600 hybriden en cultivars. De bollen kunnen een omvang van 25-30 cm hebben. De Amaryllis komt oorspronkelijk voor in de (subtropische) gebieden van Mexico en de Caraïben tot en met het noorden van Argentinië. De botanische naam Hippeastrum is verlatijnst Grieks voor “ruiter-ster” en is gekozen door William Herbert in 1821.

KLEUREN EN VORMEN AMARYLLIS

De kleuren van de Amaryllis variëren van geel, groen, oranje, rood en roze tot wit en meerkleurig. Er zijn enkelbloemige, maar ook dubbelbloemige en grootbloemigen. De steel van de Amaryllis is hol en kan 60 cm lang worden. Afhankelijk van de soort draagt hij twee tot vijftien grote bloemen aan de top, die 10-20 cm breed zijn met zes helder gekleurde bloembladeren (drie buitenste kelkbladeren en drie binnenste kroonbladeren met hetzelfde uiterlijk). Er zijn vijf basistypen van de Hippeastrum: 1) enkelvoudige bloem, 2) tweevoudige bloem, 3) miniatuur, 4) cybister en 5) trompet. Cybisters hebben dunne bloembladeren en worden vaak beschreven als spinachtig. Trompetten hebben pronkende buisvormige bloemen. De enkelvoudige, tweevoudige en miniatuurvormen worden het meest verkocht door bloemenwinkels en andere winkels gedurende de kerstperiode en tijdens Valentijnsdag en Pasen.

SYMBOLIEK AMARYLLIS

De Amaryllis symboliseert trots en betoverende schoonheid en geeft een gevoel van vriendschap en genegenheid. Echt een bloem om harten mee te veroveren dus, vanaf de keukentafel, in een boeket of als je een mooie bos weggeeft.

AMARYLLIS KOPEN

De bollen moeten stevig aanvoelen en groenig-wit zijn met bruine buitenste lagen zoals een ui. De bollen moeten niet zacht of doorweekt zijn, blauwe of groene schimmel hebben, er bedorven uitzien of uitgedroogd zijn. Soms hebben bollen al bloemstengels of bladeren; deze kunnen direct gepoot worden.
Alleen grote bollen kunnen meer dan een bloemstengel produceren, dit hangt af van de cultivar. Sommige kleine bollen produceren twee bloemen, terwijl enige grote bollen er maar één aanleggen. Een bol moet op zijn minst vier grote, gezonde bladeren aanleggen in het zomerse groeiseizoen voordat hij in het volgende jaar een bloem kan vormen. Sommige bollen produceren twee bloemstengels tegelijk of er zit enige tijd tussen de bloemstengels en soms heeft de tweede bloemstengel slechts twee of drie, in plaats van de gebruikelijke vier bloemen. Meer tips voor het kopen van bloembollen leest u HIER.

AMARYLLIS PLANTEN

De Amaryllis is eenvoudig in bloei te krijgen. De bollen worden gerooid in augustus en dan bewaard bij een temperatuur die ervoor zorgt dat de bloemknoppen in de bol zich goed ontwikkelen. De bol kan van oktober tot april geplant worden. Afhankelijk van de variëteit bloeit de bol binnen 6 tot 8 weken en bloeit 3 tot 6 weken.
De Amaryllis bol kan op verschillende manieren ‘geplant’ worden:
In pot – zoek een mooie bloempot uit, leg potscherven of hydrokorrels in de pot en vul af met potgrond. Plant de Amaryllis in de aarde, maar zorg ervoor dat ongeveer een derde van de bol boven de grond uit steekt. Meteen een beetje water geven (niet op de bol zelf). Plaats de pot op een lichte en warme plek in huis. Geef wat meer water met af en toe wat voeding als de bol begint te groeien. De Amaryllis bloeit langer als die in een koele ruimte staat.
Op water – plaats de bol in een amaryllisglas en zorg ervoor dat de bol net boven het water hangt. Zet het glas op een lichte en warme plek in huis. Houd het waterniveau ongeveer gelijk en ververs het water als het troebel kleurt.
Als droge bol – de amaryllis komt ook als droge bloembol tot bloei. Ze kan zelfs zonder water of aarde bloeien. Leg ze op een mooie schaal of verwerk ze in een bloemstuk. Besproei ze af en toe met water of leg ze af en toe een poosje in een bak water.
Als droge bol in wax – de amaryllisbollen zijn voorzien van een laagje wax in verschillende kleuren. Zonder dat er water aan te pas komt, bloeit de Amaryllis.
In de tuin – omdat de Amaryllis niet tegen vorst kan, moet de vorst helemaal zijn geweken. Plant de bol met de wortels naar beneden op een beschutte zonnige plek en zorg ervoor dat de bloembol ongeveer een derde boven de grond uitsteekt. Neem als plantafstand tussen de bollen ongeveer 20 cm. Na het planten direct een beetje water geven (niet op de bol). Ze kunnen ook in een ruime bloempot of plantenbak geplant worden. Meer planttips.

AMARYLLIS TEMPERATUUR

De Amaryllis bloeit bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Bij hogere temperaturen stopt de bloei en bij een te lage temperatuur komt de bloei niet op gang. Kamertemperatuur is een prima temperatuur voor de Amaryllis, dus zet de pot niet boven de kachel.

VERZORGING AMARYLLIS

Sommige amaryllissen hebben erg lange stelen die onder het gewicht van de bloemen kunnen breken. Ondersteun een lange steel met een (bamboe)stokje en een stukje touw. Draai de bloembol iedere dag, zodat de steel niet scheef groeit. Vanaf mei kan de Amaryllis ook buiten staan. Let alleen wel op felle middagzon.Knip na de bloei de steel tot 5 cm boven de bloembol af en houd de bloembol binnen op een zonnige plek. Geef na de bloei wekelijks minerale meststoffen in het gietwater zodat de plant dit kan opslaan in de bloembol. Vanaf eind augustus hoeft u de amaryllisbol geen water meer te geven. De bladeren zullen nu afsterven.

VERWILDERING/VERMEERDERINGAMARYLLIS

Het is lastig om de Amaryllis opnieuw te laten bloeien. Wil je dit toch proberen, volg dan deze tips:
• Snij na de bloei de stengel tot 2 cm boven de bol af en laat het blad zich verder ontwikkelen;
• Geef regelmatig water en kamerplanten mest;
• Vanaf september stoppen met water geven;
• Zet de pot eind oktober op een koele, vorstvrije plek;
• Verwijder verdorde bladeren;
• Verstoor de wortels zo min mogelijk;
• Na 6 tot 8 weken de pot weer in huis plaatsen en water geven.
De bol kan dochterbollen produceren. Kleinere dochterbollen kunnen worden verwijderd of bij de ouder blijven, maar onthoud dat ze concurreren om water en nutriënten, waardoor ze elkaars groei kunnen vertragen. Grotere dochterbollen (vanaf vijf centimeter in diameter) die apart worden opgepot, zullen meestal na drie of vier jaar bloeien.

BLOEMSIERKUNST AMARYLLIS

De Amaryllis wordt steeds meer gebruikt als snijbloem. Om extra lang te genieten van deze prachtige bloem volg je deze tips:
• Snij de stelen schuin af;
• Kies een stevige glazen vaas uit;
• Zorg dat de vaas goed schoon is, vul deze met water en gebruik snijbloemenvoedsel voor bolbloemen;
• Zet de vaas op een redelijk koele plaats, niet op de tocht of naast de fruitschaal;
• Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.

Amaryllis (Hippeastrum) - Allesoverbloembollen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6326

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.